Alles wat je moet weten over zonbescherming

Waarom ik elke dag een dagcrème met spf smeer?

Tegen huidveroudering natuurlijk. Je beschermt je huid tegen rimpels, vlekken en natuurlijk DNA schade door verbranding. Verbranding kan jaren later resulteren in vormen van huidkanker.

Er zijn verschillende soorten zonnecrèmes, maar hoe kies je de crème die goed is voor jouw huid? Ik leg je dat uit in deze blog.

De hoogte van de zonnefactor, de spf ofwel sun protection factor zegt iets over hoe lang je in de zon beschermt bent. Als je normaal gesproken na 10 minuten verbrand, ben je met factor 30 ben je ongeveer 30x zo lang beschermt. Wanneer de zonkracht sterker is, moet je toch vaker smeren. De website en app van het KNMI laat de zonkracht van die dag zien. Als je een behandeling zoals een chemische peel hebt ondergaan, moet je natuurlijk ook vaker smeren.

Zonnecrème kun je eigenlijk verdelen in twee soorten, namelijk synthetische bescherming en minerale bescherming. Allebei werken ze op een andere manier. Synthetische zonnebescherming absorbeert de Uv-stralen van de zon. Deze moet je altijd een kwartier voordat je de zon in gaat aanbrengen. Minerale zonbescherming weerkaatst de Uv-stralen en de crème werkt direct na het aanbrengen. Synthetische zonbescherming trekt goed in en geeft geen witte waas. Minerale zonbescherming geeft meestal even een wit laagje en hebben een natuurlijke oorsprong.

Iedereen kan de synthetische zonbescherming gebruiken. Minerale bescherming kun je beter niet gebruiken als je een vette huid hebt.