CosmeDerm

Zwangerschap: Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

Zwangerschap is meestal een bron van vreugde en blijdschap, maar kan natuurlijk ook voor de nodige kwaaltjes zorgen. Hormonen zijn de oorzaak van vele kwaaltjes. Dat hoort er nou eenmaal bij, hoor je iedereen zeggen. Toch hoef je niet alles zomaar te accepteren. De huidtherapeut kan je bij de kwaaltjes helpen. Lees snel verder om erachter te komen!
Acne of hele droge huid

Je huid verandert. De zwangerschapsglow is nog ver te zoeken. Acne! Droge huid! Help! De een krijgt ontzettend last van acne, de ander weer een superdroge huid. Geen paniek. Je kan zelf een heleboel doen, mits je de juiste producten gebruikt. De huidtherapeut kan je helpen de juiste producten te kiezen. Daarnaast zijn er tal van behandelingen om jouw huid toch die oh zo gewilde zwangerschapsglow te geven.

Vocht vasthouden

Dikke enkels zijn ook een veelvoorkomend probleem. Let op goed op je voeding. Zout, maar ook suikers (koolhydraten) houden vocht vast. Wandel het liefst een uur per dag en leg je benen hoog als je zit. Dit zorgt ervoor dat je lichaam het vocht beter kan afvoeren. Het beste is om preventief steunkousen aan te laten meten bij je huidtherapeut, vóórdat je last krijgt. Dan zijn je benen nog dun en kan een kous worden aangemeten. Manuele lymfedrainage (massage speciaal voor het vocht) en massage met apparatuur helpt om het vocht af te voeren.Voeding en huidverjonging

In de vorige blog hebben we het gehad over collageen als voedingssupplement. Daarnaast moeten we onze bouwstenen halen uit onze dagelijkse voeding. Maar welke voeding is goed voor de huid als het gaat om huidverjonging? Deze week vertel ik je welke dingen je moet eten voor een mooie huid en welke je beter kan laten staan. Ga je voor een huidverjongende behandeling zoals de Venus Freeze of een peeling, dan is de volgende informatie van essentieel belang!


Wat werkt huidverjongend?

Voeding is een lastige voor wetenschappelijk bewijs, omdat iedereen anders erop reageert. Nogal wiedes, een gezonde levensstijl wordt weerspiegeld door je huid. Een aantal voedingsmiddelen kunnen helpen je om je bouwstenen aan te vullen. Zo heeft je lijf alles wat het nodig heeft in zich om je huid een mooie glow te kunnen geven en huidverjongend werken.

Er zijn een aantal vitamines die je lijf een handje kunnen helpen. Dat zijn vitamine A, E, C. Vitamine A kun je vinden in vlees, vis, zuivel en in eidooiers. Vitamine A zorgt voor de aanmaak van nieuwe cellen. Je kan dit het beste eten met een gezonde vet, bijvoorbeeld avocado. Dit zorgt voor een betere opname.

Vitamine E zorgt voor de celstofwisseling. Dit zorgt ervoor dat oude stoffen beter worden afgevoerd en nieuwe weer worden geplaatst. Noten, zaden, groenten en fruit bevatten vitamine E. Deze wordt ook beter opgenomen als je het eet met een gezond vet voedingsmiddel

Vitamine C is een belangrijke, dit is de ondersteuner van de collageen aanmaak. Collageen zorgt voor stevigheid van de huid. Rode paprika bevat veel vitamine C, eigenlijk meer dan een sinaasappel. Je vind vitamine C verder in groenten, aardappelen, bessen en aardbeien. Bessen, frambozen etc. bevatten ook anti-oxidanten. Deze houden de afbraak van vitamine C tegen en beschermen je tegen invloeden van buitenaf.

Deze tips gelden ook als je met huidverjongende behandelingen start, zoals de Venus Freeze en andere huidbehandelingen.


Wat moet je juist niet doen?

Na al dat goede moeten we ook weten wat slecht is voor de huid. Want zoals we de bouwstenen kunnen opbouwen, kunnen we ze met verkeerde voeding ook weer afbreken. Van snelle suikers komt steeds meer naar voren dat het je bouwstenen juist weer afbreekt en acne kan verergeren. Dit kun je vinden in koekjes, taart, ijs, frisdrank met suiker, wit brood, witte pasta en witte rijst. Voor een gezonde huid (en gezond lijf!) kan je beter volkoren eten en suikerbommetjes mijden.

Alles wat je moet weten over zonbescherming


Waarom ik elke dag een dagcrème met spf smeer? Tegen huidveroudering natuurlijk. Je beschermt je huid tegen rimpels, vlekken en natuurlijk DNA schade door verbranding. Verbranding kan jaren later resulteren in vormen van huidkanker.


Er zijn verschillende soorten zonnecrèmes, maar hoe kies je de crème die goed is voor jouw huid? Ik leg je dat uit in deze blog.


De hoogte van de zonnefactor, de spf ofwel sun protection factor zegt iets over hoe lang je in de zon beschermt bent. Als je normaal gesproken na 10 minuten verbrand, ben je met factor 30 ben je ongeveer 30x zo lang beschermt. Wanneer de zonkracht sterker is, moet je toch vaker smeren. De website en app van het KNMI laat de zonkracht van die dag zien. Als je een behandeling zoals een chemische peel hebt ondergaan, moet je natuurlijk ook vaker smeren.


Zonnecrème kun je eigenlijk verdelen in twee soorten, namelijk synthetische bescherming en minerale bescherming. Allebei werken ze op een andere manier. Synthetische zonnebescherming absorbeert de Uv-stralen van de zon. Deze moet je altijd een kwartier voordat je de zon in gaat aanbrengen. Minerale zonbescherming weerkaatst de Uv-stralen en de crème werkt direct na het aanbrengen. Synthetische zonbescherming trekt goed in en geeft geen witte waas. Minerale zonbescherming geeft meestal even een wit laagje en hebben een natuurlijke oorsprong.Iedereen kan de synthetische zonbescherming gebruiken. Minerale bescherming kun je beter niet gebruiken als je een vette huid hebt.

Collageen supplementen, werken die nou echt?

Collageen, dat is toch voor anti-rimpel?! Ja. En meer. Je hebt nu niet alleen crèmes, maar ook pillen en drankjes met collageen. Maar werken die nou echt? Dat kom je achter in deze blog.


Allereerst, wat is collageen?
Collageen is grofweg de lijm die je lichaam bij elkaar houdt. Het zit in je huid, botten en pezen. Het is een proteïne die zorgt voor de stevigheid van de huid.

Vanaf je 25e levensjaar neemt het collageen 1% per jaar af, omdat het sneller wordt afgebroken dan aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de huid slapper wordt en dat je rimpeltjes krijgt. Factoren zoals zon, roken en suikers versnellen dit proces. Collageen zorgt dus voor het volume in je huid.Welke vormen bestaan er?

Pillen, poeders en drankjes zijn de inneembare vormen van collageen die op de markt te vinden zijn. Collageen wordt gemaakt van rund, vis of kip of andere dieren. Ook bestaan er vegan varianten. Deze bevatten echter geen collageen, maar collageen boosters. Deze stimuleren de aanmaak van collageen in het lichaam door bouwstenen zoals vitamine C aan te leveren.Werkt het?

De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar deze orale vorm van collageen. De resultaten tonen verbeterde elasticiteit, hydratatie, betere doorbloeding, minder rimpels en meer collageen aan in de huid.

Deze onderzoeken laten dus echt een aanzienlijk positief verschil zien.
Is het veilig?

Naast alle positieve effecten, is er nog de vraag: zijn alle collageenproducten collageen altijd veilig om te gebruiken? Het antwoord daarop is lastig, want elk product claimt hoge concentraties van collageen te bevatten. Helaas zijn in sommige supplementen ook hoge concentraties van cadmium gevonden, wat een zwaar metaal is en giftig is voor het lichaam als je er teveel van binnenkrijgt.

Gelukkig worden in Nederland voedingssupplementen onderzocht door de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Koop je producten altijd bij een Nederlandse winkel of webshop, dan weet je zeker dat je goed zit.

De Face Brush: een geweldige huid of juist een ramp?

Face brushDe Face Brush
Droog borstelen, nat borstelen, roterend borstelen. Er zijn verschillende soorten face brushes verkrijgbaar, met alle verkoopclaims van dien. Maar is het eigenlijk wel goed om een borstel op je huid te gebruiken? Ik heb het voor jullie uitgezocht.


Wat is het?
Gezichtsborstels zijn hele zachte borstels die je over de huid kan bewegen. Je hebt handmatige en je hebt elektrische borstels die vanzelf roteren. De meeste zijn bedoeld om nat te gebruiken, bijvoorbeeld met je favo cleanser.Wat doet het?
Gezichtsborstels zorgen voor een licht ‘scrubbend’ effect. Door over de huid te borstelen, zorg je ervoor dat je dode huidcellen verwijdert en je stimuleert de doorbloeding. Hiermee verminder je een doffe huid. Je krijgt meer kleur en je huid ziet er helderder uit.

Wanneer je de borstel nat gebruikt met je cleanser, zorg je voor een iets diepere reiniging. Dat wil zeggen dat het de comedonen (mee-eters of zwarte puntjes) kan verminderen.


Voor wie is het goed?
Voor een normale huid tot (licht) vette huid is deze uitvinding zeer geschikt en kan het een heerlijke behandeling zijn voor thuis. glowy skin of rode vlekken


Wanneer niet gebruiken?
Heb je actieve acne met puistjes, dan kan de borstel de acne juist activeren en daarmee verergeren.
Heb je een droge, gevoelige of rosacea huid? Gebruik de borstel dan niet. Je huid droogt alleen maar verder uit en wordt roder.


Waar moet je nog op letten?
Eigenlijk is het gebruik van de gezichtsborstel al vrij oud. Vroeger werd dit door schoonheidsspecialisten gebruikt om je huid te wassen. Vanwege hygiëne wordt deze (bijna) niet meer gebruikt. Toch heeft de gezichtsborstel de laatste jaren een comeback gemaakt voor thuisgebruik. Let er dus wel op dat je heel hygiënisch omgaat met de borstel. Maak de borstel na gebruik altijd grondig schoon zodat bacteriën geen kans maken.Microneedling voor thuis

Eng? Nee. Heftig? Ook niet. Pijnlijk dan? Nee hoor. Wat microneedling kan doen voor jouw huid en hoe het in zijn werking gaat?
Lees het hieronder.

Wat is het?
De thuisversie van microneedling zijn hele fijne naaldjes op een roller, die je zogezegd over je huid kan rollen. Deze naaldjes zijn 0,2mm-0,5mm. Dit is de perfecte diepte voor regelmatig gebruik.


Hoe werkt het?
Door de naaldjes over de huid heen te rollen, geef je je huid een prikkel. Door cel-tot-cel communicatie, wordt deze prikkel doorgegeven aan het diepere huidlagen. Hierdoor komt er een reactie tot stand. De huid gaat zichzelf sneller vernieuwen en collageen wordt opgebouwd.


Wat doet het voor jouw huid?

Met deze thuisbehandeling pak je (acne)littekens aan. Ze worden minder zichtbaar en herstellen beter. Door de aanmaak van collageen wordt je huid verstevigd en voller. De contouren worden strakker en de rimpels verminderen. Je huid wordt stralender en egaler. Zo kan je zelfverzekerd de deur uitlopen.


Micro needling roller stappenplan

  1. Was je handen en je gezicht met Paula’s Choice Calm cleanser (gratis mini in onze kit).
  2. Desinfecteer je huid met alcohol 70%.
  3. Rollen maar! 10x horizontaal, 10x verticaal en 10x schuin.
  4. Reinig na met een schoon vochtig wattenschijfje en breng Paula’s Choice Calm moisturizer aan (gratis mini in onze de kit).
  5. Spoel de roller grondig met kraanwater.
  6. Doe het sponsje in een bakje met alcohol en desinfecteer de roller door over het in alcohol gedrenkte sponsje te rollen.
  7. Laat goed drogen voordat je het doosje van de roller sluit.


Veel plezier met rollen!