Oedeemtherapie

Lymfoedeem is vocht dat niet goed wordt afgevoerd door ons lymfstelsel. Dat kan diverse oorzaken hebben, zoals:

·   Lymfoedeem kan voorkomen na een operatie waarbij de lymfklieren zijn verwijderd of zijn aangetast door bestraling
·   Lymfoedeem kan aangeboren zijn.

Lymfoedeemtherapie bestaat uit verschillende behandelingen, zoals manuele lymfedrainage, endermologie, lymfetaping, zwachtelen, thuisoefeningen en het aanmeten van een kous. Juist door deze behandelingen te combineren, behalen we de beste resultaten. Hier volgt een korte uitleg bij de behandelingen.

Manuele lymfedrainage is een zachte massage die de afvoer van het vocht stimuleert.

Endermologie is een diepere massage die gegeven wordt met behulp van een LPG-apparaat. Als vocht al langer is opgehoopt, kan het hard worden. Door middel van endermologie wordt het vocht zacht en los gemaakt, zodat het kan het worden afgevoerd.

Fascietechnieken zijn speciale technieken die worden toegepast tijdens de oedeembehandeling. Door deze technieken worden gewrichten en spieren gemanipuleerd, zodat het vocht nog beter weg kan stromen.

Lymfetape is tape dat wordt aangebracht op de plekken waar het vocht zich ophoopt. Het tape mag gewoon nat worden en kan tot ongeveer een week blijven zitten.

Zwachtelen is een veel toegepaste methode om vochtophoping te lijf te gaan. Soms echter is het lichaamsdeel te zwak of gevoelig om ingezwachteld te worden.


Thuis oefenen is belangrijk om de vochtafvoer te stimuleren. CosméDerm geeft u oefeningen mee naar huis die het meest effectief zijn in uw specifieke situatie.

Aanmeten kous
Als de optimale hoeveelheid vocht eruit is, wordt (indien nodig) een kous aangemeten om het lichaamsdeel vochtvrij te houden.

De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering.
Bij een chronische indicatie worden de behandelingen hieropvolgend vergoed uit de basisverzekering.